
Po wypróbowaniu tiramisu przynajmniej raz na zawsze dołączysz do grona jego lojalnych fanów. Ale przygotowanie deseru jest tak proste, że możesz to zrobić przynajmniej codziennie! Co więcej, istnieje wiele przepisów na tiramisu. Uwielbiam gotować z żółtkami i mascarpone.
Składniki
- Ciasteczka Savoyardi - 250 g
- żółtka - 4 kawałki
- mascarpone - 400 g
- śmietana (33% tłuszczu) – 1,5 szklanki
- Kawa (espresso) – 1 filiżanka
- Likier Amaretto - 2 art.
- cukier puder - 100 g
- kakao (do dekoracji) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij żółtka cukrem pudrem na biało.
Schłodzoną śmietanę ubij mikserem elektrycznym z dużą prędkością przez 3-5 minut.
Dodaj masę żółtek, mascarpone i wymieszaj.
Wymieszaj kawę z alkoholem.
Ułóż ciasteczka na szerokiej desce i polej łyżką kawy.
Połóż trochę kremu na dnie szklanek.
Dodaj warstwę ciasteczek i ponownie nałóż kilka łyżek kremu. W razie potrzeby ciasteczka można złamać.
Powtarzaj czynności, aż szklanka się napełni. Posyp deser kakao i wstaw do lodówki na 6 godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy