
Lody sprzedawane w sklepie często przerażają składem i ceną. Lepiej nauczyć się samodzielnie przygotowywać zimny deser w domu. Proponuję zacząć od najprostszego przepisu. Do lodów porzeczkowych potrzebne będą jagody, śmietana i mleko skondensowane.
Składniki
- czarna porzeczka - 400 g
- śmietana (33% tłuszczu) – 500 ml
- mleko skondensowane - 400 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel czarną porzeczkę w blenderze.
Przetrzyj powstałą masę przez sito, aby usunąć nasiona i skórki.
Wymieszaj puree porzeczkowe ze skondensowanym mlekiem.
Schłodzoną śmietanę ubij mikserem elektrycznym na miękkie szczyty.
Dodaj półfabrykat z porzeczkami i dobrze wymieszaj.
Włóż do kokilki i włóż do zamrażarki na 6 godzin. Przez pierwsze 3 godziny co 40 minut wyjmuj lody z lodówki i dokładnie wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy