Zazwyczaj tiramisu gotuje się szybko, ale ten przepis zajmie więcej czasu. Pistacje należy dokładnie oczyścić ze skorupy i łuski. Do tego deseru potrzebujesz również termometru kulinarnego. Wskaże dokładną temperaturę syropu cukrowego.
Składniki
- Ciasteczka Savoyardi - 300 g
- pistacje (obrane niesolone) – 250 g
- mascarpone - 300 g
- śmietana (33% tłuszczu) – 250 ml
- Kawa (espresso) – 300 ml
- cukier - 300 g
- woda - 50 ml
- kakao (do dekoracji) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj wodę ze 150 g cukru i doprowadź do temperatury 120 stopni.
Wlej syrop do miski z pistacjami i wymieszaj. Powinny być pokryte skórką cukrową.
Zmiel schłodzone pistacje w blenderze na pastę.
Ubij śmietanę z pozostałym cukrem, aż zgęstnieje.
Dodaj mascarpone, pastę pistacjową i dobrze wymieszaj.
Zanurz każde ciastko w kawie na kilka sekund.
Posmaruj spód talerza kremem i ułóż jeden rząd ciastek.
Dodaj grubą warstwę kremu i ponownie ułóż ciasteczka. Powtarzaj czynności, aż deser osiągnie odpowiednią wysokość.
Posmaruj obfitą warstwą kremu, grubo posyp kakao i wstaw na noc do lodówki.