Większość ciasta powietrznego to nadzienie serowe. Do jego przygotowania stosuje się różne produkty mleczne. Być może najpopularniejszą opcją jest sernik z mascarpone. Gładka struktura włoskiego sera doskonale uzupełnia delikatny deser.
Składniki
- mąka - 80 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- masło - 65 g
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- cukier - 100 g
- fasola - 2 szklanki
- mascarpone - 300 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- śmietana - 50 g
- cukier - 4 art.
- wanilina - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
Dodaj jajko, stopione masło i zagnieść ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Wyjmij z lodówki, podgrzewaj przez 15-20 minut, a następnie rozwałkuj ciasto na średnicę przygotowanej formy.
Włożyć do formy, nakłuć widelcem w kilku miejscach, przykryć papierem do pieczenia i przykryć fasolą. Piec 15 minut w 200 stopniach.
Wyjmij z piekarnika, usuń papier z fasolą.
Połącz mascarpone, śmietanę, cukier i wanilinę.
Ciągle ubijając masę, dodawaj po jednym na raz wszystkie jajka. Ubijaj wszystko razem przez 3-5 minut.
Włóż do formy z upieczoną podstawą i spłaszcz.
Piec 1,5 godziny w piekarniku o temperaturze 150 stopni. Nie wyjmuj gotowego sernika z mascarpone z formy, dopóki nie ostygnie całkowicie.