Proponuję przygotować kolejną ciekawą wersję ulubionego deseru. Tym razem będziemy piec śmietanę z jagodami. Deser okazuje się pyszny i tak piękny, że z dumą można go postawić na stole nawet przed ważnymi gośćmi.
Składniki
do testu:
do nalewania:
- jagody (dowolny) – 150 g
- śmietana - 300 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- cukier puder - 100 g
- mąka - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz twaróg, mleko, masło i cukier puder.
Dodaj sodę, proszek do pieczenia, przesianą mąkę i wymieszaj.
Rozłóż formę o średnicy 24-26 cm papierem do pieczenia.
Ułóż ciasto na dnie, lekko ubijając i formując wysokie boki.
Ubij jajka z cukrem pudrem.
Dodaj śmietanę, mąkę i wymieszaj.
Dodaj jagody i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
Wlej śmietanę do formy z przygotowaną podstawą i piecz przez 50-60 minut w 180 stopniach.
Nie wyjmuj gotowej śmietany z jagodami z piekarnika, dopóki nie ostygnie całkowicie.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy