Kiedy nie mam ochoty włączać piekarnika, robię sernik bez pieczenia z żelatyną. Oprócz wymienionych produktów potrzebujesz oddzielnej formy i miksera. Należy również wcześniej przygotować miejsce w lodówce, ponieważ ciasto tam zastygnie.
Składniki
dla podstawy:
- ciasteczka - 250 g
- masło - 120 g
do nadzienia:
- twaróg - 400 g
- mascarpone - 200 g
- cukier puder - 100 g
- wanilina - na czubku noża
- żelatyna - 1 art.
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj ciasteczka w blenderze lub pokrusz wałkiem do ciasta.
Dodaj stopione masło i wymieszaj.
Umieść powstałą masę na dnie przygotowanej formy, lekko ubijając. Pamiętaj, aby uformować wysokie i grube boki.
Zalej żelatynę zimną wodą i odłóż na bok na 10 minut.
Wymieszaj twaróg, mascarpone, cukier puder, wanilinę i półfabrykat z żelatyną.
Puree za pomocą blendera zanurzeniowego do uzyskania gładkiej konsystencji.
Włóż masę serową do formy z podstawą, spłaszcz i wstaw do lodówki na 6 godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy