Latem nie chcesz ponownie włączać piekarnika. Na szczęście bez niego możesz ugotować pyszny deser. Dzisiaj, na przykład, chcę opowiedzieć świetny przepis na czekoladową śmietanę z ciastek bez pieczenia. Będziesz potrzebował miksera i formy o odpowiednim rozmiarze.
Składniki
- ciasteczka - 400 g
- kakao - 2 art.
- masło - 120 g
- cukier waniliowy - 1 saszetka
- czekolada - 50 g
- śmietana (pogrubiony) – 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- masło - 90 g
- cukier puder - 150 g
- skrobia - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciasteczka zmielić w blenderze lub pokruszyć wałkiem do ciasta.
Dodaj kakao, cukier waniliowy, startą czekoladę i wymieszaj.
Podnieś połowę obrabianego przedmiotu, dodaj stopione masło i wymieszaj.
Umieść powstałą masę na dnie formy. Nie zapomnij uformować boków.
Ubij jajka z cukrem pudrem, aż będą puszyste.
Dodaj śmietanę, skrobię i dobrze ubij mikserem. Przykryj folią spożywczą i odłóż na bok na 10 minut.
Dodaj miękkie masło i dobrze ubij.
Ułóż grubą warstwę w formie na podstawie ciastek.
Posyp pozostałymi ciasteczkami i okruchami czekolady. Włóż ciasto do lodówki na 4 godziny.