Klasyczna śmietana to domowe ciasto. Ale tym razem proponuję ugotować go w formie bułki. Moim zdaniem ten format jest znacznie wygodniejszy. Możesz nawet zabrać ze sobą kawałek na przekąskę do pracy, szkoły lub po prostu w podróż.
Składniki
na ciasto:
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier - 200 g
- mąka - 1 szkło
- kakao - 2 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
do kremu:
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij białka w puszystą pianę i stopniowo dodawaj cukier.
Dodaj żółtka, kontynuując ubijanie.
Dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj ciasto.
Wlej ciasto na blachę do pieczenia i piecz ciasto przez 20 minut w 180 stopniach.
Zroluj gotowe ciasto na bułkę wilgotnym ręcznikiem.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie puszysta.
Rozwiń bułkę, posmaruj kremem, ułóż wiśnie bez pestek, przekręć ponownie i wyślij do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy