desery 17.08.2022

śmietana Rolada

1 godz. 0 min.
4 porcje
Śmietana z bułką
irina2511, stock.adobe.com
0

Klasyczna śmietana to domowe ciasto. Ale tym razem proponuję ugotować go w formie bułki. Moim zdaniem ten format jest znacznie wygodniejszy. Możesz nawet zabrać ze sobą kawałek na przekąskę do pracy, szkoły lub po prostu w podróż.

Składniki

na ciasto:
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij białka w puszystą pianę i stopniowo dodawaj cukier.

Dodaj żółtka, kontynuując ubijanie.

Dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj ciasto.

Wlej ciasto na blachę do pieczenia i piecz ciasto przez 20 minut w 180 stopniach.

Zroluj gotowe ciasto na bułkę wilgotnym ręcznikiem.

Ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie puszysta.

Rozwiń bułkę, posmaruj kremem, ułóż wiśnie bez pestek, przekręć ponownie i wyślij do lodówki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy