Cóż, kto nie lubi lodów, zwłaszcza w gorące letnie dni? I jak dobre i smaczne są lody przygotowane w domu! Ma tylko jedną wadę – nie będziesz już mógł wrócić do zakupu. Ale warto!
Składniki
- mleko - 420 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
- śmietana (33%) – 120 ml
- cukier - 120 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem trzepaczką.
Podgrzej mleko do około 60 stopni, wymieszaj z jajkami i jeszcze trochę podgrzej, aż zgęstnieje. Nie doprowadzaj do wrzenia.
Niech mieszanina ostygnie.
Ubij trochę śmietanę i wymieszaj wszystko razem.
Wyślij lody do zamrażarki, aż stwardnieją i mieszaj co 30 minut przez pierwsze 2-3 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy