
Mochi z lodami to popularny, niezwykły i, jak dla mnie, idealny zimny deser w gorącym sezonie. Do nadzienia najlepiej nadają się lody pistacjowe, czekoladowe, waniliowe lub zwykłe lody. Wybierz według własnego gustu.
Składniki
- mąka ryżowa (klej) – 100 g
- cukier - 50 g
- woda - 180 ml
- barwnik spożywczy - opcjonalnie
- skrobia kukurydziana - 30 g
- lody (dowolny) – do nadzienia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wyjmij lody z zamrażarki i pozwól im trochę stopić się w temperaturze pokojowej. Następnie łyżką uformuj 10 małych kulek, włóż je do foremki do lodu i odeślij z powrotem do zamrażarki.
Połącz mąkę i wodę w misce, mieszaj do uzyskania konsystencji pasty, dodaj cukier, mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Jeśli zdecydujesz się zrobić kolorowe mochi, w tym momencie Dodaj do ciasta barwnik spożywczy.
Przykryj miskę ciasta folią spożywczą, włóż do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty(maksymalna moc). Następnie usuń folię, zmiażdż ciasto i wyślij do kuchenki mikrofalowej na kolejne 30 sekund, ponownie zmiażdż.
Przykryj stół folią spożywczą, posyp skrobią kukurydzianą. Rozłóż lekko schłodzone ciasto i lekko spłaszcz łyżką, obficie posyp skrobią. Podziel ciasto na 10 tortilli.
Uformuj mochi: umieść gałkę lodów na środku każdej tortilli, Zamknij ciasto i uformuj je w schludny Okrągły kształt.
Mochi z lodami trzymaj w zamrażarce przed podaniem.