Lekki, przewiewny i uroczy deser do herbaty z przyprawami! Uwielbiam podawać mus dyniowy w ładnych filiżankach, ozdobiony cynamonem i listkami mięty. Dobra opcja na co dzień i na świąteczny stół. A dynia na pewno nie zniknie!
Składniki
- Dynia - 400 g
- śmietana (15%) – 150 ml
- cukier - 20 g
- żelatyna - 6 g
- mielony cynamon - 0.5 łyżeczka
- mielony imbir - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój obraną dynię w dużą kostkę, włóż do formy i piecz przez około pół godziny w 180 stopniach.
Gdy dynia trochę ostygnie, zmiel ją blenderem, aż będzie gładka. Dodaj cynamon i imbir.
Rozpuść żelatynę w kilku łyżkach śmietany zgodnie z instrukcją.
Wymieszaj pozostałą śmietanę z cukrem i podgrzej, aż się rozpuści. Wlej tam żelatynę i podgrzej wszystko razem do około 60 stopni.
Wymieszaj śmietanę z puree z dyni, wlej mus do filiżanek, szklanek lub kokilek i wyślij do lodówki.
Stwardnieje po około 3-4 godzinach, ale zwykle zostawiam na noc.