Desery mogą być nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Chcesz się upewnić? Przygotuj pastylkę z jabłek i żelatyny. Przez większość czasu pastylka jest gotowana w lodówce. Piekarnik będzie potrzebny tylko do pieczenia jabłek.
Składniki
- żelatyna (instant) – 25 g
- jabłka - 500 g
- cukier - 400 g
- białka jaj - 1 rzecz
- woda - 100 ml
- cukier puder - 1 art.
- skrobia kukurydziana - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka opłucz, obierz nasiona i łodygi.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30-40 minut do miękkości.
Przetrzyj jabłka przez sito, dodaj cukier, wymieszaj i ostudź.
Dodaj białko jaja i ubijaj mikserem elektrycznym przez 10-15 minut.
Wymieszaj żelatynę z wodą i podgrzej w łaźni wodnej, aby wszystkie cząsteczki się rozpuściły.
Wlej płyn żelatynowy do mieszanki jabłkowo-białkowej i kontynuuj ubijanie przez kolejne 5 minut.
Wyłóż blachę do pieczenia folią i posmaruj oliwą z oliwek.
Przygotowaną mieszaninę włożyć do formy, wygładzić i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Pokrój gotową pastylkę w drobną kostkę i posyp mieszanką cukru pudru i skrobi.