sosy 22.01.2022

pesto bazyliowe

10 min
2 porcje
Sos pesto bazyliowy
0

Pesto to świetny dodatek do makaronów, przekąsek, może również marynować mięso i ryby. Składniki na to nie zawsze są w pełni obecne w kuchni, ale aby zrobić naprawdę pyszny sos, lepiej się przygotować!

Składniki

  • bazylia - 100 g
  • orzechy (cedrowe) – 1 garść
  • czosnek - 1 ząbek
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • parmezan (tarty) – 2 art.
  • sól - 1 szczypta
  • mielony czarny pieprz - 1 szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz liście bazylii pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem i włóż do miski blendera.

Sos pesto bazyliowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj orzeszki piniowe i obrany ząbek czosnku.

Sos pesto bazyliowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dodaj parmezan, sól, pieprz i wlej oliwę z oliwek. Przykryj miskę pokrywką i zacznij siekać. W razie potrzeby możesz wlać kilka łyżek wody.

Sos pesto bazyliowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Gotowy sos można natychmiast podać na stole lub użyć go do przygotowania innych potraw.

Sos pesto bazyliowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Yuliia Stsepeleva
przepis dodał (a):
Yuliia Stsepeleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy