sosy 22.01.2022

domowy sos tatarski

10 min
4 porcje
Domowy sos tatarski
0

Kolejnym arcydziełem kuchni francuskiej jest sos tatarski. Przepyszny dodatek na bazie majonezu i pikli podawany jest do ostryg, ryb, frytek i wielu innych potraw. Absolutnie każdy poradzi sobie z przygotowaniem sosu!

Składniki

  • majonez - 4 art.
  • ogórki (słone) – 200 g
  • koperek - 6 gałązki
  • czosnek - 2 ząbki
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekaj pikle i koperek.

Domowy sos tatarski: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Obierz ząbki czosnku i posiekaj w wyciskarce do czosnku.

Domowy sos tatarski: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Połącz majonez, ogórki, koperek i czosnek. Zostaw trochę ogórka do dekoracji.

Domowy sos tatarski: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj zmielony pieprz i sól. Jeśli ogórki są wystarczająco słone, można wykluczyć ostatni składnik.

Domowy sos tatarski: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Włóż sos do małego naczynia i udekoruj plasterkami ogórka.

Domowy sos tatarski: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy