
Teraz bardzo modne jest łączenie różnych smaków w jednym naczyniu. Żywym tego przykładem jest mięso ze słodkimi sosami. Byłem mile zaskoczony połączeniem pieczonego ptaka i sosu żurawinowego. Jagody nadają się zarówno świeże, jak i mrożone.
Składniki
- żurawina - 200 g
- woda - 1 szkło
- skórka pomarańczowa - 10 g
- skrobia - 1 łyżeczka
- cukier - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie opłucz jagody żurawiny, połóż na ręczniku papierowym i osusz.

Przenieś żurawinę do rondla, dodaj cukier, połowę wody i zagotuj.

W pozostałej wodzie rozcieńczyć skrobię.

Gdy jagody się zagotują, wlej roztwór skrobi. Gotuj przez 3 minuty na małym ogniu.

Dodaj skórkę pokrojoną na kawałki i zdejmij patelnię z ognia.

Za pomocą tłuczka lekko zetrzyj jagody. W razie potrzeby ten etap można pominąć.

czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy