sosy 22.01.2022

sos żurawinowy

15 min
4 porcje
Sos żurawinowy
0

Teraz bardzo modne jest łączenie różnych smaków w jednym naczyniu. Żywym tego przykładem jest mięso ze słodkimi sosami. Byłem mile zaskoczony połączeniem pieczonego ptaka i sosu żurawinowego. Jagody nadają się zarówno świeże, jak i mrożone.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dokładnie opłucz jagody żurawiny, połóż na ręczniku papierowym i osusz.

Sos żurawinowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Przenieś żurawinę do rondla, dodaj cukier, połowę wody i zagotuj.

Sos żurawinowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

W pozostałej wodzie rozcieńczyć skrobię.

Sos żurawinowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Gdy jagody się zagotują, wlej roztwór skrobi. Gotuj przez 3 minuty na małym ogniu.

Sos żurawinowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Dodaj skórkę pokrojoną na kawałki i zdejmij patelnię z ognia.

Sos żurawinowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Za pomocą tłuczka lekko zetrzyj jagody. W razie potrzeby ten etap można pominąć.

Sos żurawinowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy