desery 22.01.2022

Ciasto & 171; Tiramisu & 187;

50 min
8 porcji
Ciasto
nata_vkusidey, stock.adobe.com
0

Kolejny przepis na pyszny deser. Tym razem będziemy gotować z dużą ilością kremu. Żelatyna pomaga mi osiągnąć pożądaną gęstość. Najpierw rozpuść go w ciepłej wodzie,a następnie wymieszaj z masą.

Składniki

na biszkopt:
do kremu:
Opcjonalnie:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.

Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i dobrze wymieszaj.

Włóż ciasto do wysmarowanej formy i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Pokrój gotowe ciasto wzdłuż, tworząc pożądaną grubość.

Zalej żelatynę ciepłą wodą i poczekaj, aż całkowicie się rozpuści.

Ubij śmietanę z cukrem pudrem.

Dodaj mascarpone, żelatynę i mieszaj, aż będzie gładka.

Wymieszaj kawę z koniakiem.

W formie z wysokimi bokami ułóż biszkopt. Równomiernie polej łyżką kawy.

Rozłóż grubą warstwę kremu i wygładź.

Zanurz każde ciastko w kawie przez 5 sekund.

Rozłóż ciasteczka równomiernie i ponownie dodaj tę samą warstwę kremu. W rezultacie ciasteczka powinny znaleźć się w środku.

Gęsto posyp deser kakao i wstaw do lodówki na 6-8 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy