Kolejny przepis na pyszny deser. Tym razem będziemy gotować z dużą ilością kremu. Żelatyna pomaga mi osiągnąć pożądaną gęstość. Najpierw rozpuść go w ciepłej wodzie,a następnie wymieszaj z masą.
Składniki
- jaja kurze - 4 kawałki
- mąka - 80 g
- cukier - 3 art.
- kakao - 3 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- mascarpone - 200 g
- śmietana (33% tłuszczu) – 250 ml
- cukier puder - 100 g
- żelatyna - 2 CZ. l.
- woda (ciepły) – 2 art.
- Kawa (espresso) – 1 kubek
- koniak - 2 art.
- Ciasteczka Savoyardi - 150 g
- kakao - 2 art.
- masło (do smarowania) – 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i dobrze wymieszaj.
Włóż ciasto do wysmarowanej formy i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Pokrój gotowe ciasto wzdłuż, tworząc pożądaną grubość.
Zalej żelatynę ciepłą wodą i poczekaj, aż całkowicie się rozpuści.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem.
Dodaj mascarpone, żelatynę i mieszaj, aż będzie gładka.
Wymieszaj kawę z koniakiem.
W formie z wysokimi bokami ułóż biszkopt. Równomiernie polej łyżką kawy.
Rozłóż grubą warstwę kremu i wygładź.
Zanurz każde ciastko w kawie przez 5 sekund.
Rozłóż ciasteczka równomiernie i ponownie dodaj tę samą warstwę kremu. W rezultacie ciasteczka powinny znaleźć się w środku.
Gęsto posyp deser kakao i wstaw do lodówki na 6-8 godzin.