
Tradycyjny hummus jest zrobiony z roślin strączkowych, ale uwielbiam eksperymentować w kuchni i dzielić się wynikami tych eksperymentów. Jednym z pięknych znalezisk jest hummus ze słodkich ziemniaków. Naprawdę radzę wypróbować go wszystkim koneserom!
Składniki
- ciecierzyca (w puszkach) – 150 g
- Yam - 1 rzecz
- bulion warzywny - 40 ml
- Sezam - 2 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- czosnek - 1 ząbek
- przyprawy i przyprawy - 0.5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Piecz słodkie ziemniaki w folii w piekarniku do miękkości. Około pół godziny w 180 stopniach.
Podsmaż sezam na złoty kolor na suchej patelni i zmiel w blenderze z olejem, aż będzie gładki.
Dodaj ciecierzycę, miąższ ignamu i resztę składników.
Ubij hummus, aż będzie gładki. Dopraw do smaku.
W razie potrzeby dodaj trochę więcej oleju lub bulionu, aby uzyskać konsystencję.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy