Każdy, kto lubi średnio pikantne przyprawy, pokocha ten przepis. Takiej Adjiki z pomidorów i papryki nie można rozcieńczyć. Zwykle podaje się go z kebabami, smażonym mięsem, kotletami i kotletami. Czasami obrabiany przedmiot jest używany w potrawach wieloskładnikowych.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- papryka - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 200 g
- czosnek - 100 g
- kolendra - 10 g
- kozieradka - 0,5 łyżeczka
- kolendra - 0,5 łyżeczka
- sól - 60 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory i pokrój na średnie kawałki.
Pokrój bułgarską i ostrą paprykę na pół, usuń szypułki i nasiona.
Zmiel pomidory, ostrą i paprykę w blenderze.
Przenieś masę warzywną na patelnię, dodaj sól, przyprawy i gotuj przez 10 minut.
Dodaj posiekaną kolendrę i czosnek, gotuj przez kolejne 10 minut.
Rozłóż gorącą Adjikę w słoikach, zwiń i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy