Wiele osób nie docenia buraków, niemniej jednak można z nich przygotować wiele pysznych potraw. W sezonie młodych warzyw przygotuj marynowane buraki w kostkę na zimę. Może być podawany jako dodatek, dodawany do zup, gulaszów i sałatek.
Składniki
- Burak (czerwony) – 1 kg
- Badian - 3 gwiazdki
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 3 groszek
- ocet - 2 art.
- cukier - 40 g
- sól - 25 g
- woda (filtrowane) – 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Buraki opłucz i razem ze skórką umieść w garnku z wodą.
Gotuj do miękkości, wyjmij z wody i ostudź. Średnio ten etap trwa około 2 godzin.
Obierz buraki i pokrój w drobną kostkę.
W przygotowanych słoikach umieść kostki buraków i przyprawy.
Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól i ocet.
Wlej wrzącą marynatę do słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy