marynowane buraki na zimę w kostkach

2 godz. 20 min.
5 porcji
Marynowane buraki na zimę w kostkach
marysckin, stock.adobe.com
0

Wiele osób nie docenia buraków, niemniej jednak można z nich przygotować wiele pysznych potraw. W sezonie młodych warzyw przygotuj marynowane buraki w kostkę na zimę. Może być podawany jako dodatek, dodawany do zup, gulaszów i sałatek.

Składniki

  • Burak (czerwony) – 1 kg
  • Badian - 3 gwiazdki
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • ziele angielskie - 3 groszek
  • ocet - 2 art.
  • cukier - 40 g
  • sól - 25 g
  • woda (filtrowane) – 1 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Buraki opłucz i razem ze skórką umieść w garnku z wodą.

Gotuj do miękkości, wyjmij z wody i ostudź. Średnio ten etap trwa około 2 godzin.

Obierz buraki i pokrój w drobną kostkę.

W przygotowanych słoikach umieść kostki buraków i przyprawy.

Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól i ocet.

Wlej wrzącą marynatę do słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy