dżem z szyszek sosnowych

6 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z szyszek sosnowych
Julia Kochenkowa, stock.adobe.com
0

Jeśli nie boisz się niezwykłych eksperymentów, radzę przygotować kilka słoików dżemu z szyszek sosnowych. Taki przedmiot będzie przydatny, gdy chcesz zaskoczyć bliskich czymś nowym. I to jest piękny dyskretny prezent dla przyjaciół.

Składniki

  • szyszki - 500 g
  • cukier - 800 g
  • woda - 800 ml
  • sok z cytryny - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz i posortuj szyszki, napełnij wodą i pozostaw na 2-3 godziny.

Przeciąć największe na pół. Dodaj cukier i wodę do szyszek.

Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.

Niech szyszki całkowicie ostygną.

Ponownie zagotuj i ponownie ostudź.

Po raz trzeci zagotuj i ponownie gotuj przez 10 minut, a następnie ostudź.

Po raz czwarty i piąty po prostu zagotuj, natychmiast zdejmij z ognia i ostudź.

Po raz szósty zagotuj dżem, dodaj sok z cytryny i zwiń dżem w sterylne słoiki.

Szyszki można pozostawić lub usunąć przed zwinięciem - same szyszki nie są spożywane.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy