Jeśli nie boisz się niezwykłych eksperymentów, radzę przygotować kilka słoików dżemu z szyszek sosnowych. Taki przedmiot będzie przydatny, gdy chcesz zaskoczyć bliskich czymś nowym. I to jest piękny dyskretny prezent dla przyjaciół.
Składniki
- szyszki - 500 g
- cukier - 800 g
- woda - 800 ml
- sok z cytryny - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz i posortuj szyszki, napełnij wodą i pozostaw na 2-3 godziny.
Przeciąć największe na pół. Dodaj cukier i wodę do szyszek.
Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.
Niech szyszki całkowicie ostygną.
Ponownie zagotuj i ponownie ostudź.
Po raz trzeci zagotuj i ponownie gotuj przez 10 minut, a następnie ostudź.
Po raz czwarty i piąty po prostu zagotuj, natychmiast zdejmij z ognia i ostudź.
Po raz szósty zagotuj dżem, dodaj sok z cytryny i zwiń dżem w sterylne słoiki.
Szyszki można pozostawić lub usunąć przed zwinięciem - same szyszki nie są spożywane.