marynowana kapusta z octem bez sterylizacji

50 min
12 porcji
Marynowana kapusta z octem bez sterylizacji
julie208, stock.adobe.com
0

Możesz ugotować pyszną i soczystą marynowaną kapustę z warzywami na zimę zgodnie z tym przepisem. Technologia jest prosta, dodatkowa sterylizacja nie jest wymagana, obróbka cieplna jest minimalna, co oznacza, że warzywa zachowają maksimum korzystnych właściwości i witamin.

Składniki

  • kapusta - 1,5 kg
  • cebula - 400 g
  • marchew - 3 szt.
  • papryka - 500 g
  • woda - 2 L
  • ocet (9%) – 80 ml
  • liść laurowy - do smaku
  • czarny pieprz (groszek) – do smaku
  • cukier - 75 g
  • Sol - 5 CZ. l.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj kapustę, obierz marchewki i pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na grubej tarce.

Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w paski. Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

W dużej misce wymieszaj warzywa, pamiętaj lekko rękami, aby utworzyć sok. Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki mieszanką warzywną.

Zagotuj wodę i zalej kapustę warzywami w słoikach wrzącą wodą, przykryj słoiki czystymi pokrywkami i pozostaw na 10 minut.

Wlej płyn ze słoików do rondla, ponownie zagotuj, dodaj sól i cukier, na koniec wprowadź ocet i wymieszaj.

W słoikach z kapustą umieść liść laurowy i ziarna pieprzu, a następnie zalej warzywa wrzącą marynatą na wierzch słoików. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną marynowaną kapustę przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy