
Możesz ugotować pyszną i soczystą marynowaną kapustę z warzywami na zimę zgodnie z tym przepisem. Technologia jest prosta, dodatkowa sterylizacja nie jest wymagana, obróbka cieplna jest minimalna, co oznacza, że warzywa zachowają maksimum korzystnych właściwości i witamin.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę, obierz marchewki i pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na grubej tarce.
Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w paski. Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
W dużej misce wymieszaj warzywa, pamiętaj lekko rękami, aby utworzyć sok. Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki mieszanką warzywną.
Zagotuj wodę i zalej kapustę warzywami w słoikach wrzącą wodą, przykryj słoiki czystymi pokrywkami i pozostaw na 10 minut.
Wlej płyn ze słoików do rondla, ponownie zagotuj, dodaj sól i cukier, na koniec wprowadź ocet i wymieszaj.
W słoikach z kapustą umieść liść laurowy i ziarna pieprzu, a następnie zalej warzywa wrzącą marynatą na wierzch słoików. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną marynowaną kapustę przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.