Czy kiedykolwiek próbowałeś kurki w sosie pomidorowym? Jeśli tak, to wiesz dokładnie, jakie są dobre. Ale znalezienie ich w sklepie może być trudne. W takim przypadku radzę samodzielnie przygotować kilka słoików. Co więcej, jest to łatwe.
Składniki
- kurki - 3 kg
- sos pomidorowy - 500 ml
- woda - 1 l
- cukier - 3 art.
- sól - 2 art.
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- ocet - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj kurki przez 20-25 minut we wrzącej wodzie, wrzuć do durszlaka i pokrój losowo.
Wymieszaj sos pomidorowy, litr wody, cukier, sól i pieprz, zagotuj i gotuj przez 5-7 minut.
Wlej ocet i zdejmij z ognia.
Ułóż kurki w sterylnych słoikach, polej sosem pomidorowym i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy