kurki w sosie pomidorowym na zimę

1 godz. 10 min.
4 porcje
Kurki w sosie pomidorowym na zimę
Viktor Iden, stock.adobe.com
0

Czy kiedykolwiek próbowałeś kurki w sosie pomidorowym? Jeśli tak, to wiesz dokładnie, jakie są dobre. Ale znalezienie ich w sklepie może być trudne. W takim przypadku radzę samodzielnie przygotować kilka słoików. Co więcej, jest to łatwe.

Składniki

  • kurki - 3 kg
  • sos pomidorowy - 500 ml
  • woda - 1 l
  • cukier - 3 art.
  • sól - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
  • ocet - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gotuj kurki przez 20-25 minut we wrzącej wodzie, wrzuć do durszlaka i pokrój losowo.

Wymieszaj sos pomidorowy, litr wody, cukier, sól i pieprz, zagotuj i gotuj przez 5-7 minut.

Wlej ocet i zdejmij z ognia.

Ułóż kurki w sterylnych słoikach, polej sosem pomidorowym i zwiń na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy