Słoik konserwowej sałatki warzywnej ze śledziem to kompletne danie, które pomoże w każdej sytuacji. Goście są na wyciągnięcie ręki, a czas na gotowanie jest katastrofalnie krótki? Zaskoczyć rodzinę niezwykłą kolacją? Po prostu otwórz słoik! Do ziemniaków - idealny.
Składniki
- śledź (świeża) – 2 szt.
- cebula - 1,5 kg
- marchew - 3 kg
- cukinia - 3 kg
- Pasta pomidorowa - 0,5 L
- Olej roślinny - do smażenia
- sól - 1 art.
- cukier - 1 szkło
- ocet (9%) – 1 szklanka
- przyprawy i przyprawy (dla ucha) – do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
W śledziu usuń głowę, ogon i płetwy, obierz ryby ze skóry, kości i wnętrzności. Filet opłucz i pokrój w cienkie, długie paski, zwiń w rolki.
Warzywa dobrze spłucz, obierz. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i cukinię zetrzeć na grubej tarce.
Wlej niewielką ilość oleju roślinnego do kotła lub dużego rondla, włóż starte warzywa, sól i gotuj na małym ogniu przez godzinę.
Następnie dodaj sól, cukier, przyprawę do zupy rybnej (opcjonalnie), koncentrat pomidorowy, ocet i przygotowany śledź. Dusić wszystko razem przez kolejną 1 godzinę.
Umieść obrabiany przedmiot w przygotowanych sterylnych słoikach, zwiń i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przechowuj schłodzone słoiki konserwowej sałatki śledziowej w chłodnym, ciemnym miejscu.