Jak wiadomo, ostra papryka może wzmocnić smak potraw mięsnych. Dlatego w spiżarni każdej dobrej gospodyni domowej powinien znajdować się słoik tej płonącej przekąski. Marynowana ostra papryka doskonale sprawdzi się zarówno na świątecznym, jak i swobodnym stole. Dzielę się przepisem.
Składniki
- Chili - 1,5 kg
- woda - 1 L
- Olej roślinny - 3 art.
- ocet (9%) – 250 ml
- cukier - 250 g
- sól - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz papryczkę chili, lekko osusz, na każdym wykonaj kilka nakłuć wykałaczką w okolicy łodygi.
Zagotuj wodę i włóż przygotowaną paprykę do wrzącej wody. Gotuj na średnim ogniu, aż owoce zmienią kolor. Ważne jest, aby nie rozgotować przedmiotu obrabianego, aby pieprz nie stracił kształtu!
Włóż paprykę do wcześniej wysterylizowanych słoików.
Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, wlej 1 litr wody do rondla, dodaj sól, cukier, ocet i olej roślinny. Wymieszaj, zagotuj i gotuj na małym ogniu, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą.
Wlej paprykę do słoików do góry wrzącą marynatą. Natychmiast zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.