Kiszone ogórki z winogronami na zimę to świetny sposób na utrzymanie zbiorów i cieszenie się świeżym smakiem przez cały rok. Uwielbiam dodawać do nich trochę liści winogron i goździków, aby uzyskać bogactwo smaku. Idealnie komponują się również z daniami mięsnymi i sałatkami.
Składniki
- ogórki - 5 sztuk
- liście winogron - 1 rzecz
- Goździk - 3 Bud
- Winogrona - 100 g
- czosnek - 2 ząbki
- sól - 0.25 łyżeczka
- ziele angielskie - 4 groszek
- ocet - 2 art.
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć ogórki przez kilka godzin w zimnej wodzie.
Włóż ogórki, winogrona i wszystkie dodatki do przypraw do sterylnego słoika.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.
Odcedź tę wodę, dodaj kolejne 50 ml i zagotuj z solą.
Wlej ocet, zalej ogórki z winogronami marynatą i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy