półfabrykaty na zimę
12.05.2023
język teściowej z bakłażana z koncentratem pomidorowym na zimę
45 min
8 porcji
Popularna przekąska o ironicznej nazwie jest kochana przez wielu. W mojej wersji teściowej język bakłażana jest przygotowywany z koncentratem pomidorowym. Stopień ostrości przekąski każdy określa niezależnie. Ponadto wiele zależy od odmiany ostrej papryki.
Składniki
- bakłażany - 2 kg
- papryka - 500 g
- ostra czerwona papryka - 100 g
- czosnek - 50 g
- Pasta pomidorowa - 100 g
- Olej roślinny - 150 ml
- ocet jabłkowy - 120 ml
- cukier - 80 g
- sól - 80 g
- woda - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany i zalej osoloną wodą przez 15 minut.
Przełóż przez maszynę do mięsa obrany czosnek i paprykę, całe strąki ostrej papryki.
Wymieszaj powstałą masę z koncentratem pomidorowym, wodą, cukrem, olejem i solą.
Gotuj przez 5 minut, dodaj bakłażana i gotuj przez kolejne 20 minut.
Wlej ocet i po 2 minutach zdejmij z ognia.
Ułóż sałatę w czystych, suchych słoikach, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w gruby ręcznik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy