pierwsze dania 21.12.2022

Klasyczny Kharcho

3 godz. 0 min.
6 porcji
Klasyczny Kharcho
Dmitrij Uljanow, stock.adobe.com
0

Przepisy na klasyczną zupę kharcho są liczne i wszystkie twierdzą, że są "właściwe". Tutaj jak z barszczem-każda gospodyni ma swój własny i koniecznie prawdziwy. Dzielę się moim sprawdzonym przepisem na gruzińską zupę kharcho, bardzo zbliżoną do klasycznej.

Składniki

dla bulionu:
do tankowania:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Mięso wołowe i mięso na kości opłucz, włóż do rondla, zalej wodą, dodaj obraną marchewkę i cebulę, ziarna pieprzu, liście laurowe i łodygi kolendry. Na dużym ogniu zagotuj bulion, a następnie usuń piankę, zmniejsz ogień i gotuj bulion pod przykryciem przez 1,5-2 godziny przy minimalnym ogrzewaniu.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na gorącym oleju roślinnym. Tam dodaj posiekany czosnek, przyprawę chmielowo-suneli, kolendrę i trochę ostrej papryki. Smażyć na średnim ogniu przez 5-10 minut, aż cebula będzie przezroczysta.

Rozgnieć pomidory we własnym soku widelcem, dodaj zmieloną paprykę i wyślij na patelnię do cebuli. Dusić przez 5-10 minut.

Ryż opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, a następnie moczyć przez 15 do 20 minut w zimnej wodzie.

Gdy mięso w bulionie zostanie ugotowane, wyciągnij je i pozwól mu trochę ostygnąć. Oddziel lekko schłodzone mięso od kości, pokrój mięso na kostki.

Odcedź bulion przez sito i wróć do garnka. Dodaj ryż, spuszczając z niego wodę. Gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem przez 10-15 minut.

Dodaj mieszankę pomidorowo-cebulową, kawałki gotowanej wołowiny, sos tkemali i adjika do bulionu, dopraw solą do smaku. Gotuj zupę przez kolejne 5-10 minut na małym ogniu.

Gotową zupę kharcho należy pozostawić na 10-15 minut i podawać posypaną posiekaną kolendrą.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy