Przepisy na klasyczną zupę kharcho są liczne i wszystkie twierdzą, że są "właściwe". Tutaj jak z barszczem-każda gospodyni ma swój własny i koniecznie prawdziwy. Dzielę się moim sprawdzonym przepisem na gruzińską zupę kharcho, bardzo zbliżoną do klasycznej.
Składniki
- ryż - 100 g
- pomidory (we własnym soku) – 200 G
- cebula - 2 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny (rafinowany) – do smażenia
- sos tkemali - 1 CZ. l.
- Adjika - 0,5 CZ. l.
- chmiel-suneli - 1 CZ. l.
- papryka - 1 CZ. l.
- mielona kolendra - 1 łyżeczka
- Sol - do smaku
- ostra czerwona papryka - do smaku
- kolendra - 1 pęczek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Mięso wołowe i mięso na kości opłucz, włóż do rondla, zalej wodą, dodaj obraną marchewkę i cebulę, ziarna pieprzu, liście laurowe i łodygi kolendry. Na dużym ogniu zagotuj bulion, a następnie usuń piankę, zmniejsz ogień i gotuj bulion pod przykryciem przez 1,5-2 godziny przy minimalnym ogrzewaniu.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na gorącym oleju roślinnym. Tam dodaj posiekany czosnek, przyprawę chmielowo-suneli, kolendrę i trochę ostrej papryki. Smażyć na średnim ogniu przez 5-10 minut, aż cebula będzie przezroczysta.
Rozgnieć pomidory we własnym soku widelcem, dodaj zmieloną paprykę i wyślij na patelnię do cebuli. Dusić przez 5-10 minut.
Ryż opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, a następnie moczyć przez 15 do 20 minut w zimnej wodzie.
Gdy mięso w bulionie zostanie ugotowane, wyciągnij je i pozwól mu trochę ostygnąć. Oddziel lekko schłodzone mięso od kości, pokrój mięso na kostki.
Odcedź bulion przez sito i wróć do garnka. Dodaj ryż, spuszczając z niego wodę. Gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem przez 10-15 minut.
Dodaj mieszankę pomidorowo-cebulową, kawałki gotowanej wołowiny, sos tkemali i adjika do bulionu, dopraw solą do smaku. Gotuj zupę przez kolejne 5-10 minut na małym ogniu.
Gotową zupę kharcho należy pozostawić na 10-15 minut i podawać posypaną posiekaną kolendrą.