pierwsze dania 22.01.2022

Zupa krem mleczny ze szparagami, ziemniakami i boczkiem

55 min
4 porcje
Zupa mleczna ze szparagami, ziemniakami i boczkiem
marysckin, stock.adobe.com
0

Masz dość wszystkich przepisów? Chcesz spróbować czegoś nowego? Ugotuj kremową zupę mleczną ze szparagami i smażonym boczkiem. Delikatna mleczna konsystencja zaskakująco harmonijnie łączy się z aromatycznym boczkiem i czosnkiem. Polecam podawać z krakersami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz szparagi, odetnij twarde krawędzie, posiekaj główną część.

Pokrój boczek, obrane ziemniaki i cebulę.

Wlej ziemniaki i szparagi do wrzącej wody. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

Wlej gorące mleko i gotuj przez kolejne 10 minut.

Zmiel zupę blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka.

Sól, pieprz, wyłącz ogrzewanie i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.

Dodaj boczek, wyciśnij czosnek przez prasę i kontynuuj gotowanie przez 4-5 minut.

Podczas serwowania zupy dodaj do talerza smażony boczek z cebulą i drobno posiekanym koperkiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy