Masz dość wszystkich przepisów? Chcesz spróbować czegoś nowego? Ugotuj kremową zupę mleczną ze szparagami i smażonym boczkiem. Delikatna mleczna konsystencja zaskakująco harmonijnie łączy się z aromatycznym boczkiem i czosnkiem. Polecam podawać z krakersami.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz szparagi, odetnij twarde krawędzie, posiekaj główną część.
Pokrój boczek, obrane ziemniaki i cebulę.
Wlej ziemniaki i szparagi do wrzącej wody. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Wlej gorące mleko i gotuj przez kolejne 10 minut.
Zmiel zupę blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka.
Sól, pieprz, wyłącz ogrzewanie i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj boczek, wyciśnij czosnek przez prasę i kontynuuj gotowanie przez 4-5 minut.
Podczas serwowania zupy dodaj do talerza smażony boczek z cebulą i drobno posiekanym koperkiem.