Aby uzyskać naprawdę gęsty dżem, musisz dokładnie ugotować nawet te owoce, które są bogate w pektyny i same dobrze gęstnieją. Ale możesz łatwiej rozwiązać problem i dodać trochę żelatyny. Znaczna oszczędność czasu i wysiłku!
Składniki
- brzoskwinie - 600 g
- cukier - 300 g
- cytryna - 1 rzecz
- żelatyna - 10 g
- rozmaryn - 4 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oparz brzoskwinie wrzącą wodą, zdejmij skórkę i usuń pestki.
Posiekaj je drobno i wymieszaj z cukrem i rozmarynem. Pozostaw na kilka godzin.
Namocz żelatynę w wodzie zgodnie z instrukcją.
Dodaj sok z cytryny do brzoskwiń, zagotuj i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Usuń rozmaryn, zdejmij z ognia, wlej żelatynę i wymieszaj.
Wlej dżem do sterylnych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy