
Dżem z aronii będzie dobrym dodatkiem do wspomagania odporności w sezonie przeziębień i infekcji dróg oddechowych. Przygotuj przedmiot w środku zbiorów i ciesz się zdrową ucztą w okresie zimowym. Jest pyszny i zdrowy!
Składniki
- Aronia - 1 kg
- cukier - 1 kg
- cytryna - 1 szt.
- cukier waniliowy - 1 saszetka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oddziel jagody aronii od łodygi, posortuj, opłucz pod bieżącą wodą, włóż do durszlaka.
Pokrój cytrynę na małe plasterki.
W misce blendera umieść suszone jagody i plasterki cytryny, ubij, aż będą gładkie puree.
Dodaj cukier i cukier waniliowy, dobrze wymieszaj.
Umieść przecier jagodowy z cukrem w misce multicookera i gotuj w trybie "Duszenia" przez 50 minut.
Wlej gotowy dżem z aronii do wcześniej wysterylizowanych małych słoików, przekręć. Polecam przechowywać schłodzony przedmiot w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy