Gęsty dżem najlepiej smakuje z owoców bogatych w pektyny. Na przykład z gruszek. Można go jeść łyżką z herbatą, dodawać do jogurtów, podawać z naleśnikami lub naleśnikami lub stosować zamiast nadzienia do wypieków. Można go również przygotować bez sterylizacji.
Składniki
- Gruszka - 1.2 kg
- cukier - 1 kg
- mielony cynamon - 1 art.
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz gruszki i zetrzyj lub przepuść przez maszynę do mięsa.
Dodaj cukier i zagotuj gruszki.
Gotuj dżem przez około godzinę na minimalnym ogniu, aż będzie gęsty.
Pod koniec dodaj cynamon i kwas cytrynowy.
Ułóż dżem w czystych, suchych słoikach i przechowuj w chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy