tkemali z tarniny na zimę

40 min
4 porcje
Tkemali z tarniny na zimę
nadyachertkova, stock.adobe.com
0

W gotowaniu tarnina bardzo przypomina śliwkę i nie bez powodu są najbliższymi krewnymi. Dlatego z tarniny można ugotować doskonałe Gruzińskie tkemali z mięsem, ziemniakami, kurczakiem i innymi daniami głównymi. Radzę zwinąć sos w małe słoiki dla wygody.

Składniki

  • turn - 1 kg
  • cukier - 2 art.
  • sól - 1 art.
  • Chili - 2 kawałki
  • czosnek - 4 ząbki
  • przyprawy i przyprawy - 1 art.
  • woda - 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj tarninę, dodaj wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Przetrzyj go przez sito. Zmiel chili i czosnek.

Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj tkemali przez kolejne 7 minut po ugotowaniu.

Zwiń go w wysterylizowane słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy