Dzisiaj podzielę się przepisem na sałatkę z bakłażana ukochaną przez wiele gospodyń domowych na zimę. Przygotujemy "dziesięć" - zimowy preparat, w którym wszystkie warzywa są pobierane w równych ilościach, a mianowicie 10 sztuk. Dzięki takim skrętom warzywa będą na stole przez cały rok!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Bakłażany opłucz, pokrój na średnie kawałki, posyp szczyptą soli i pozostaw na 30 minut, aby gorycz zniknęła.
Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój na kawałki.
Pokrój pomidory w plastry, cebulę w półpierścienie, czosnek w cienkie plasterki.
Połącz wszystkie przygotowane warzywa w dużym rondlu, dodaj sól, cukier i olej roślinny. Wymieszaj sałatkę, zagotuj na dużym ogniu pod pokrywką, a następnie zmniejsz ogień i zmiksuj obrabiany przedmiot, od czasu do czasu mieszając, przez 50 minut.
5 minut przed końcem gotowania wprowadź ocet, wymieszaj.
Zapakuj gorącą sałatkę do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.