Przygotuj grecką sałatkę z miniaturowym szpinakiem baby, dodaj ząbek czosnku, a Twoje ulubione danie będzie lśniło nowymi smakami. Polecam nie kroić fety, ale położyć ją na gotowej sałatce w całym kawałku. Takie zgłoszenie jest uważane za prawidłowe.
Składniki
- pomidory koktajlowe - 150 g
- ogórki (średnie) – 2 kawałki
- papryka - 150 g
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- szpinak (baby) – garść
- feta - 100 G
- oliwki (bez pestek) – 100 g
- cytryna - 1 zrazik
- oliwa z oliwek - 3 art.
- czosnek - 1 ząbek
- oregano - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz oliwę z oliwek, sok z plasterków cytryny, oregano i czosnek przepuszczony przez prasę.
Pokrój pomidory, ogórki, obraną cebulę i paprykę.
Połącz warzywa, oliwki i szpinak.
Dodaj sól, pieprz, przygotowany dressing i wymieszaj.
Połóż sałatkę na talerzu, na wierzchu cały kawałek fety. W razie potrzeby można również posypać oregano i skropić oliwą z oliwek.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy