W niektórych przepisach bakłażany w stylu ormiańskim są przygotowywane przez nadziewanie całych pieczonych warzyw. Ale wtedy musisz wybrać odpowiednie naczynia, w których wygodnie byłoby je przechowywać. Wypróbuj moją wersję przedmiotu obrabianego. Gwarantuję, że ci się spodoba!
Składniki
- bakłażany - 1,5 kg
- papryka - 500 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 100 g
- Zieleń (Dowolna) – 100 g
- Olej roślinny (bez zapachu) – 300 ml
- ocet - 3 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażana i obraną paprykę na małe kawałki.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż warzywa i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.
Drobno posiekaj zioła, ostrą paprykę i obrany czosnek.
Włóż pieczone warzywa do słoików, posypując czosnkiem, ostrą papryką i ziołami.
Wymieszaj masło z solą i wlej do słoików.
Zamknij szczelnie pokrywkami i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy