
Uwielbiam gotować na zimę, a namoczone jabłka z musztardą to jedno z ulubionych dań mojej rodziny. Ten przepis odziedziczyłem po babci i od tego czasu stał się prawdziwym klasykiem w mojej książce kucharskiej. Jabłka polane marynatą musztardową są doskonale przechowywane i idealnie komponują się z mięsem i serem.
Składniki
- jabłka - 2 kg
- cukier - 0.5 szklanki
- proszek musztardowy - 1.5 art.
- liście porzeczki - 1 garść
- sól - 0.25 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj jabłka i włóż do wystarczająco dużego pojemnika z liśćmi porzeczki.
Zagotuj 5 litrów wody z solą i cukrem i dodaj musztardę w proszku.
Niech marynata ostygnie i polej jabłka.
Ustaw ucisk na górze i wyślij jabłka do piwnicy na około miesiąc.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy