półfabrykaty na zimę
13.05.2023
ogórki kiszone z czerwoną porzeczką bez octu
1 godz. 0 min.
4 porcje
Dzisiaj chcę podzielić się z wami wyjątkowym przepisem na kiszone ogórki z czerwoną porzeczką. Zapomnij o nudnych puszkach ze sklepu i delektuj się chrupiącymi i aromatycznymi ogórkami, które rozpieszczają cię przez cały sezon. Również bez octu.
Składniki
- ogórki - 1.5 kg
- czosnek - 1 Głowa
- liście porzeczki - 4 kawałki
- liście wiśni - 4 kawałki
- czerwona porzeczka - 1 szklanka
- koperek - 4 parasolka
- ziele angielskie - 1 art.
- woda - 700 ml
- sól - 1 art.
- cukier - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wcześniej moczyć ogórki przez kilka godzin w zimnej wodzie.
Ułóż ogórki, czosnek, liście, jagody porzeczki i paprykę w wysterylizowanych słoikach.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 20 minut.
Odcedź tę wodę i ponownie zagotuj z solą, cukrem i kwasem cytrynowym.
Wlej do słoików i sterylizuj je przez kolejne 10 minut.
Rzuć ogórki na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy