dżem figowy z orzechami włoskimi

1 godz. 30 min.
4 porcje
Dżem figowy z orzechami włoskimi
kobeza, stock.adobe.com
0

Sam dżem figowy okazuje się bardzo jasny i oryginalny w smaku. Ale nawet tutaj możesz iść dalej. I na przykład dodaj tam również orzechy włoskie. I jak to zrobić poprawnie – Czytaj dalej w tym przepisie krok po kroku.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz figi, odetnij ogony i przekrój każdy owoc.

Przykryj cukrem, wymieszaj i pozostaw na godzinę.

Dodaj wodę, zagotuj i gotuj przez 5 minut. Ochłodzić.

Dodaj posiekane prażone orzechy, ponownie zagotuj i gotuj dżem przez kolejne 5 minut.

Pozostaw do zaparzenia na 3 godziny, wlej sok z cytryny, gotuj dżem przez kolejne 5 minut i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy