Sam dżem figowy okazuje się bardzo jasny i oryginalny w smaku. Ale nawet tutaj możesz iść dalej. I na przykład dodaj tam również orzechy włoskie. I jak to zrobić poprawnie – Czytaj dalej w tym przepisie krok po kroku.
Składniki
- figi - 2 kg
- orzechy włoskie - 1 szkło
- cukier - 1 kg
- woda - 150 ml
- sok z cytryny - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz figi, odetnij ogony i przekrój każdy owoc.
Przykryj cukrem, wymieszaj i pozostaw na godzinę.
Dodaj wodę, zagotuj i gotuj przez 5 minut. Ochłodzić.
Dodaj posiekane prażone orzechy, ponownie zagotuj i gotuj dżem przez kolejne 5 minut.
Pozostaw do zaparzenia na 3 godziny, wlej sok z cytryny, gotuj dżem przez kolejne 5 minut i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy