Miłośnicy pikantnych przypraw pokochają ten przepis. Możesz gotować adjika z chrzanem na zimę zarówno z pomidorami, jak i bez. Podoba mi się pierwsza opcja. Pod koniec gotowania dodaj trochę octu. Dzięki niemu obrabiany przedmiot jest lepiej przechowywany.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- korzeń chrzanu - 200 g
- ostra czerwona papryka - 200 g
- czosnek - 100 g
- ocet - 50 ml
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz korzeń chrzanu. Rozłóż czosnek na ząbki i obierz.
Pokrój ostrą paprykę wzdłuż i obierz nasiona.
Przełóż pomidory, ostrą paprykę, czosnek i korzeń chrzanu przez maszynę do mięsa.
Dodaj sól i chmiel-suneli. Dobrze wymieszaj i pozostaw na 15 minut.
Gotuj przez 10 minut, wlej ocet i natychmiast zdejmij z ognia.
Napełnij przygotowane słoiki gorącą adjiką, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy