
Groszek marynowany to proste, ale smaczne danie na zimę. Świetnie nadaje się zarówno do dodawania do sałatek, jak i jako samodzielna przekąska. Marynowanie groszku jest bardzo proste i szybkie, a wynik jest przyjemnością. Złap przepis!
Składniki
- groszek - 500 g
- woda - 400 ml
- cukier - 20 g
- sól - 20 g
- sok z cytryny - 0.5 łyżeczka
- ocet - 15 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz łuskany groszek, zalej wodą przez kilka godzin i ponownie spłucz.
Gotuj przez 3 minuty we wrzącej wodzie. Wrzuć do durszlaka.
Oddzielnie zagotuj 400 ml wody z pozostałymi składnikami.
Włóż groszek do sterylnych słoików, zalej marynatą i sterylizuj przez kolejne 10 minut.
Rzuć groszek na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy