Istnieje wiele różnych przepisów na ziemniaki w stylu wiejskim. Można go smażyć na patelni, piec w piekarniku, wcześniej gotując lub po prostu marynując. Radzę spróbować ziemniaków pieczonych w folii. Jest pyszny i bardzo prosty!
Składniki
- ziemniaki - 1 kg
- Mieszanka groszku pieprzowego - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ziemniaki, osusz i pokrój w kliny.
Dodaj masło, sól i ziarna pieprzu zmielone w moździerzu.
Umieść ziemniaki w folii i szczelnie zawiń. Zalecam pozostawienie szwu z boku, aby wygodnie było otworzyć folię.
Piecz ziemniaki przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
Delikatnie otwórz folię, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy