Gulasz wieprzowy ze świeżymi warzywami i ostrą papryką
Chcesz nauczyć się gotować pyszny gulasz wieprzowy? Przeczytaj uważnie przepis, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz i zabierz się do pracy. Zapewniam, że nie będzie żadnych trudności. Trochę cierpliwości i czeka na Ciebie apetyczna nagroda.
Składniki
- wieprzowina - 800 g
- ziemniaki - 350 g
- papryka - 2 kawałki
- pomidory - 200 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- sos pomidorowy - 3 art.
- oliwa z oliwek - 30 ml
- czarny pieprz - 3 groszek
- kminek - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.
Ziemniaki, marchew, cebula, ostra i papryka obierz, pokrój.
Obierz i posiekaj pomidory.
Rozgrzej olej na patelni i smaż wieprzowinę przez 8-10 minut.
Dodaj marchewki z cebulą i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut.
Dodaj bułgarską i ostrą paprykę, pomidory, kminek, zmiażdżony groszek czarnego pieprzu. Smaż wszystko razem przez 10 minut.
Dodaj ziemniaki i gotuj, aż lekko się zrumienią.
Wlej gorącą wodę zmieszaną z sosem pomidorowym, przykryj i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.
Wyciśnij czosnek przez prasę, Posol i zdejmij z ognia.