śliwki w syropie na zimę

30 min
3 puszki po 0,5 l
Śliwki w syropie na zimę
Piotr Krzeslak, stock.adobe.com
0

Śliwki w syropie są łatwe do przygotowania, a wynik na pewno cię zadowoli. Takie śliwki mogą być używane do robienia ciast, pasztecików i sosów. Syrop śliwkowy jest dość skoncentrowany i nadaje się do impregnacji ciast i przygotowywania napojów.

Składniki

  • śliwki - 1 kg
  • cukier - 200 g
  • sok z cytryny - 50 ml
  • woda - 1 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki opłucz, podziel na połówki, usuń pestki.

Umieść przygotowane śliwki w wcześniej wysterylizowanych słoikach.

Zagotuj wodę i zalej owoce w słoikach do góry wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do podgrzania na 15 minut.

Wlej płyn ze słoików do rondla, dodaj cukier i sok z cytryny, zagotuj syrop.

Wlej śliwki do słoików "na szyję"wrzącym syropem. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy