Śliwki w syropie są łatwe do przygotowania, a wynik na pewno cię zadowoli. Takie śliwki mogą być używane do robienia ciast, pasztecików i sosów. Syrop śliwkowy jest dość skoncentrowany i nadaje się do impregnacji ciast i przygotowywania napojów.
Składniki
- śliwki - 1 kg
- cukier - 200 g
- sok z cytryny - 50 ml
- woda - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki opłucz, podziel na połówki, usuń pestki.
Umieść przygotowane śliwki w wcześniej wysterylizowanych słoikach.
Zagotuj wodę i zalej owoce w słoikach do góry wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do podgrzania na 15 minut.
Wlej płyn ze słoików do rondla, dodaj cukier i sok z cytryny, zagotuj syrop.
Wlej śliwki do słoików "na szyję"wrzącym syropem. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.