W ten sposób możesz ugotować dowolne grzyby, ale najsmaczniejsze są smażone kurki. Najpierw należy je dokładnie umyć i ugotować w słonej wodzie. Miłośnicy pikantnych potraw mogą dodać ostrą paprykę lub korzeń chrzanu.
Składniki
- kurki - 2 kg
- czosnek - 5 ząbki
- Olej roślinny - 80 ml
- czarny pieprz - 6 groszek
- ziele angielskie - 3 groszek
- sól - 2 łyżeczka
- woda - 4 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Kurki dokładnie opłucz i umieść w rondlu z zimną wodą.
Dodaj sól, gotuj przez 15 minut, włóż do durszlaka i ponownie spłucz.
Obierz i posiekaj cebulę.
Wlać na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyć na złoty kolor.
Dodaj grzyby, przyprawy i czosnek przepuszczony przez prasę. Smaż przez 10-15 minut, często mieszając.
Ułóż smażone grzyby w czystych, suchych słoikach, zwiń i zawiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy