pieczone kurki na zimę

50 min
6 porcji
Smażone kurki na zimę
murziknata, stock.adobe.com
0

W ten sposób możesz ugotować dowolne grzyby, ale najsmaczniejsze są smażone kurki. Najpierw należy je dokładnie umyć i ugotować w słonej wodzie. Miłośnicy pikantnych potraw mogą dodać ostrą paprykę lub korzeń chrzanu.

Składniki

  • kurki - 2 kg
  • czosnek - 5 ząbki
  • Olej roślinny - 80 ml
  • czarny pieprz - 6 groszek
  • ziele angielskie - 3 groszek
  • sól - 2 łyżeczka
  • woda - 4 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Kurki dokładnie opłucz i umieść w rondlu z zimną wodą.

Dodaj sól, gotuj przez 15 minut, włóż do durszlaka i ponownie spłucz.

Obierz i posiekaj cebulę.

Wlać na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyć na złoty kolor.

Dodaj grzyby, przyprawy i czosnek przepuszczony przez prasę. Smaż przez 10-15 minut, często mieszając.

Ułóż smażone grzyby w czystych, suchych słoikach, zwiń i zawiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy