ogórki z miętą na zimę

25 min
12 porcji
Ogórki z miętą na zimę
viktoriagam, stock.adobe.com
0

Grecy dodają miętę do prawie wszystkich potraw. W małych ilościach pachnące zioło nadaje nutę świeżości i korzystnie podkreśla smak głównych składników. Pożyczmy tę cudowną praktykę i ugotujmy ogórki z miętą.

Składniki

  • ogórki - 3 kg
  • mięta - 2 gałązki
  • czosnek - 2 ząbki
  • liść laurowy - 3 kawałki
  • czarny pieprz - 10 groszek
  • cukier - 80 g
  • sól - 100 g
  • ocet - 100 ml
  • woda - 1,8 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki i moczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie.

Na dnie wysterylizowanych słoików umieść czarny pieprz, miętę, liść laurowy, posiekany czosnek.

Mocno ubij ogórki, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 25-30 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier i sól. Gotuj przez 2 minuty.

Wlej ocet i wrzącą marynatę do słoików z ogórkami. Zwinąć i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy