sok z marchwi na zimę

20 min
8 porcji
Sok z marchwi na zimę
lock, stock.adobe.com
0

W zimnych porach roku brak witamin jest bardziej dotkliwy niż kiedykolwiek. Pomoże to uniknąć soku z marchwi przygotowanego w sezonie. Lepiej ugotować go z młodej i soczystej marchewki. W tym przypadku z 1 kg warzyw uzyskuje się około 600 ml soku.

Składniki

  • marchew - 3 kg
  • cukier - 250 g
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • woda - 500 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przełóż marchewki przez sokowirówkę.

Dodaj kwas cytrynowy, cukier, wodę i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.

Wlej gorący sok do wysterylizowanych słoików, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy