Najlepszy przepis dla tych, którzy cenią prostotę i czas. Przekąska z bakłażana jest przygotowywana bez sterylizacji. Warzywa są po prostu krojone i gotowane z przyprawami. To wystarczy, aby przedmiot był doskonale przechowywany przez całą zimę.
Składniki
- bakłażany - 3 kg
- papryka - 400 g
- pomidory - 400 g
- cebula - 400 g
- czosnek - 1 Głowa
- Olej roślinny (bez zapachu) – 150 ml
- ocet - 100 ml
- czarny pieprz - 10 groszek
- ziele angielskie - 5 groszek
- sól (bez zjeżdżalni) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany i przykryj przez 20 minut słoną wodą.
Posiekaj pomidory, obraną cebulę, paprykę i czosnek.
Połącz wszystkie warzywa w dużym rondlu, dodaj przyprawy, sól i olej.
Dusić na małym ogniu przez 20 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i po 1 minucie zdejmij z ognia.
Włóż do wysterylizowanych słoików, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy