dżem figowy w powolnej kuchence

1 godz. 5 min.
8 porcji
Dżem figowy w powolnej kuchence
Nitr, stock.adobe.com
0

Nawet jeśli nie mieszkasz w gorącym klimacie, nie ma problemu z zakupem fig. Często jest sprzedawany w supermarketach i na targach owocowych. Kup kilka kilogramów i ugotuj Egzotyczny dżem figowy. Proponuję gotować w powolnej kuchence.

Składniki

  • figi - 2 kg
  • cukier - 1 kg
  • kwas cytrynowy - na czubku noża

Przepis na gotowanie krok po kroku

Figi opłucz, osusz i obierz.

Pokrój figi na małe kawałki, włóż do miski wolnowaru i przykryj cukrem. Obrabiany przedmiot powinien stać w temperaturze pokojowej przez kilka godzin.

Dodaj kwas cytrynowy, zamknij pokrywkę i aktywuj tryb "Pieczenie"na 1 godzinę.

Po sygnale ułóż dżem w słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy