Zwykle większość konserwacji warzyw to ogórki. Można je przygotować na różne sposoby. Proponuję wypróbować niezwykły przepis na ogórki w soku pomidorowym. Warzywa można pokroić lub złożyć w całości w słoiku.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- sok pomidorowy - 1,6 L
- czosnek - 50 g
- ziele angielskie - 2 groszek
- czarny pieprz - 4 groszek
- liść laurowy - 3 kawałki
- ocet - 50 ml
- cukier - 80 g
- Sol - 25 g
- woda - 1,8 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ogórki na duże kawałki.
Złóż przyprawy i pokrojone ogórki do słoików.
Wlać do góry stromą wrzącą wodą i przykryć pokrywkami.
Po 30 minutach spuść wodę do zlewu.
Wymieszaj sok pomidorowy, cukier, sól, czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez 2 minuty.
Wlej sos do słoików z ogórkami i sterylizuj przez 10 minut.
Ostrożnie wyjmij słoiki z wanny do sterylizacji, równomiernie rozprowadź ocet i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy