Gruziński satsebeli z pomidorów z przyprawami na zimę

1 godz. 40 min.
10 porcji
Satsebeli po gruzińsku z pomidorów z przyprawami na zimę
annapustynnikova, stock.adobe.com
0

Istnieje wiele opcji przygotowania gruzińskiego sosu satsebeli. Jednocześnie podstawa zawsze pozostaje taka sama-ostra papryka, czosnek i przyprawa chmielowo-suneli. To właśnie te produkty nadają gotowemu sosowi słodko-kwaśny smak, ostrość i pikantny aromat.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz paprykę i chili, obierz nasiona. Usuń rdzeń z pomidorów. Jabłka obrać i wydrążyć.

Zmiel wszystkie warzywa w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa.

Umieść powstałą masę w dużym rondlu i zagotuj na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj sos przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.

Opłucz warzywa, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Przełóż czosnek przez prasę lub drobno posiekaj.

Gdy sos ugotuje się do około połowy, dodaj czosnek i posiekane zioła do garnka. Wymieszaj, zagotuj i gotuj przez kolejne 10 minut.

Wlej wszystkie suche przyprawy do gotującego się sosu, dokładnie wymieszaj, ponownie zagotuj. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut (cukier i sól powinny się całkowicie rozpuścić).

Wlej gotowy gorący sos do sterylnych słoików do góry, zwiń, odwróć i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Po schłodzeniu SOS satsebeli można natychmiast wykorzystać do jedzenia lub przechowywać w chłodnym miejscu przez długi czas.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy