Gruziński satsebeli z pomidorów z przyprawami na zimę
Istnieje wiele opcji przygotowania gruzińskiego sosu satsebeli. Jednocześnie podstawa zawsze pozostaje taka sama-ostra papryka, czosnek i przyprawa chmielowo-suneli. To właśnie te produkty nadają gotowemu sosowi słodko-kwaśny smak, ostrość i pikantny aromat.
Składniki
- papryka - 1,5 kg
- Chili - 1,5 szt.
- pomidory - 2,5 kg
- jabłka (słodko-kwaśny) – 250 g
- czosnek - 100 g
- cukier - 2,5 art.
- sól - 1,5 art.
- mięta - 25 g
- kolendra - 25 g
- kurkuma (bez zjeżdżalni) – 1 CZ. l.
- mielona kolendra (ze zjeżdżalnią) – 1 art.
- chmiel-suneli - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz paprykę i chili, obierz nasiona. Usuń rdzeń z pomidorów. Jabłka obrać i wydrążyć.
Zmiel wszystkie warzywa w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa.
Umieść powstałą masę w dużym rondlu i zagotuj na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj sos przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.
Opłucz warzywa, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Przełóż czosnek przez prasę lub drobno posiekaj.
Gdy sos ugotuje się do około połowy, dodaj czosnek i posiekane zioła do garnka. Wymieszaj, zagotuj i gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej wszystkie suche przyprawy do gotującego się sosu, dokładnie wymieszaj, ponownie zagotuj. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut (cukier i sól powinny się całkowicie rozpuścić).
Wlej gotowy gorący sos do sterylnych słoików do góry, zwiń, odwróć i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Po schłodzeniu SOS satsebeli można natychmiast wykorzystać do jedzenia lub przechowywać w chłodnym miejscu przez długi czas.